mittlivsommedelsvensson.blogg.se

En blogg om familj, vardag, tankar och funderingar

Köphetsen inför första barnet!

Publicerad 2014-01-02 21:31:06 i Barn,

Jag tror att alla som har barn känner igen sig i att man blir bombarderad med reklam, tips och synpunkter från alla möjliga håll när man väntar barn. Vare sig det är från blöjföretag, babybutiker, släktingar eller vänner är det svårt att sålla all välvillig information eftersom man inte har någon aning om vad som komma skall.
 
Köphetsen är enorm! Det ska vara barnvagn, vagga, kräkhanddukar, nappar, flaskor, amningskuddar, blöjor, blöjhinkar, kläder, filtar, gosedjur, tvättlappar, badbalja, skötbord med mera!
 
 
Behövs allt detta: NEJ! Du kan använda en vanlig kudde!
Måste allt köpas nytt: NEJ! Du är en lika bra förälder även om vagnen är 5 år gammal!
 
När vi väntade plutten började vi med inhandlingen när jag var i ca vecka 30. Det jag handlade då var amningskläder och amnings BH. Det dröjde ytterliggare innan vi köpte något annat och då var det skötbordet. Vi köpte ett vägghängt skötbord eftersom vi bor ganska litet. Detta har passat oss perfekt och gör det fortfarande. 
 
Barnvagn köpte vi aldrig. Vi fick en av ett par kompisar som hade en gammal (5 år!). Säng köpte vi inte heller utan vi fick en vagga av svärföräldrarna som mannen legat i som liten. 
 
De två senaste är jag överlycklig över att jag inte la ut en massa pengar på. Under de första 4 månaderna låg plutten kanske 10 minuter i vaggan och kanske en halvtimme i vagnen. Han bara skrek. Han ville bli buren. Ville vara nära. Ville amma. Ville vaggas.
 
Tänk om vi hade betalat 7-8000:- för en vagn som man inte använde! Och ytterliggare tusenlappar för en säng som barnet aldrig sov i! 
 
Devisen för oss blev att samsova och bära i sjal. Jag gick med sjal säkert 5 timmar om dagen ett tag. Det var vad plutten behövde just då för att känna sig trygg. 
 
Här kommer lite tips!
Barnvagn - Köp en billig på blocket eller vänta med att köpa tills du märker hur just ditt barn är. Kanske ska du satsa på en sjal eller sele istället.
Vagga/Säng - Även här rekommenderar jag andrahandsvaror. Faktum är att även om det rekommenderas att barn sover själva så är verkligheten en annan. Samsovning främjar både amning och närhet. Enough said!
Kräkhanddukar - Köp 10 st för 5 kr på IKEA. 
Flaska - Kan vara bra att ha om du vill pumpa ut eller om amningen inte drar igång de första dagarna. Då brukar BVC rekommendera ersättning tills allt kommer igång. 
Amningskudde- Använd vanliga kuddar eller en soffkudde. Alternativt kan du göra en egen om du känner för det!
Blöjhink - Kan vara bra att ha, men de första månaderna när barnet bara ammar/ersättning luktar avföringen nästan ingenting. 
Kläder - Blivande mor- och farföräldrar, kompisar och syskon tycker ofta det är jätteroligt att köpa kläder till nytillskottet. Du behöver därför inte köpa mycket själv men kan såklart ha basplagg inhandlat.
Gosedjur - Oroa dig inte. Du kommer få detta förr eller senare
Tvättlappar - Har testat endel och kan lätt säga att ICAs basic sortiment är billigast och bäst.
Badbalja - Finns billigt på IKEA
Skötbord - Använd sängen, golvet, tvättstället. Lägg något mjukt under. När barnet börjar rulla och sitta är det skönt att inte ha det för högt.
Amningspump - Även om du inte planerar att pumpa ur kan det vara bra att ha någon form av pump vid tex mjölkstockning. Apoteket har billiga och bra .
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela