mittlivsommedelsvensson.blogg.se

En blogg om familj, vardag, tankar och funderingar

Stora barngrupper i förskolan

Publicerad 2014-01-15 21:38:57 i Barn,

Förskolan (och senare även skolan för den delen) är en institution som ska passa alla barn vare sig barnet är utåtriktat, blygt, aktivt, mammigt eller skört. Barn är olika med olika personligheter som passar olika bra för de stora grupperna i förskolan som numer är mer regel än undantag. På något sätt har också politiker anammat mantrat att det är "bra" för barn att börja förskola så tidigt som möjligt för att de fortare kommer in i en pedagogisk miljö. Frågan är ju hur sant detta är... Visar nuvarande betyg hos skolbarnen att det har varit bra att börja tidigt? Snarare har väl skolresultaten för Sverige aldrig varit så dåliga jämfört med resten av världen!
 
Jag har vänner vars barn nyligen har börjat dagis (eller förskola som det heter). Barnen har precis fyllt ett år. Dagligen sätts de samman med 20 andra 1-1½ åringar där de ibland delas upp i två grupper. 10 barn i den åldern med två pedagoger per grupp! Frågan är ju hur mycket pedagogik som bedrivs eller hinner bedrivas av de stackars lärarna? Och på vilket sätt det skulle vara bättre att vara där än hemma med sin mamma eller pappa? Är det så att förskolan blir det som jag fasar för: ett förvaringsutrymme för våra små barn medan mamma och pappa jobbar.
 
Jag inser förstås att vissa familjer inte har möjlighet att välja om man ska vara hemma lite längre med barnet eller inte. Men tycker inte du som jag att barnen fortfarande är väldigt små vid ett års ålder? Hur påverkar detta barnen i framtiden? Eller ser vi redan det, där lågstadiebarnen visar stress- och utmattningssymptom och skolresultaten bara blir sämre??
 
Det sägs att det finns vetenskapliga bevis för att det är bra med tidig förskola. Det betvivlar jag efter att ha läst den här debattartikeln för ett tag sedan.

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.1706350-satt-granser-for-barngruppernas-storlek

Som en vis människa sa:

"Det finns regler för hur många höns det får vara per kvadratmeter men inte hur många barn man får vara per vuxen i förskola och skola"

Till dig som kämpar för mindre grupper och klasser i skolvärlden, vare sig du är föräldrer,politiker eller lärare: Stå på dig! Ju fler vi är som uppmärksammar och strider desto bättre! Förr eller senare (förhoppningsvis förr) kommer vi att få igenom det vi vill.. få en trygg uppväxt och trygg miljö till våra barn!

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela